niedziela, 29 listopada 2015

Czystośćw kuchni

Często martwi nas, że nasza kuchnia jest idealnym środowiskiem do rozwoju baketrii. Otóż istnieje kilka sposobów na to, aby się ich pozbyć.

By nie dopuścić do rozwoju bakterii przynajmniej raz na tydzień powinniśmy zmieniać gąbki, zmywaki i inne ściereczki myjące. Każdorazowo po użyciu należy dezynfekować je wrzątkiem. Korzystniejszym rozwiązaniem wydają się być ręczniki papierowe, które po użyciu nie pozostają w naszej kuchni i nie są źródłem rozwoju bakterii. Doskonale mogą się też sprawdzić ściereczki bawełniane, które można prać w temperaturze 95 stopni oraz prasować. 
Z kolei jeśli mówimy o deskach, nalepsze są te szkalne, które wystarczy umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem. A jeśli już mamy deskę drewnianą to po każdym użyciu powinniśmy ją sparzyć.
Odnośnie blatów kuchennych, do ich odkażania stosujemy roztwór z litra wody, połowy paczki sody oczyszczonej oraz łyżki soku cytrynowego lub kwasku cytrynowego. Aby wyczyścić zlew używamy chloru z wodą w proporcji 1:1.